måndag 24 maj 2010

Bara för att du älskar något betyder det inte att det är perfekt.

Kors i taket, ett inlägg som faktiskt inte handlar om kroppsbild idag! Men det här är också viktigt, och berör en hel massa människor och egentligen är jag inte riktigt kvalificerad att skriva om det för jag är inte på långa vägar färdigtänkt när det gäller det här ämnet, men jag tänker göra det ändå.

Låt oss prata lite om rasism.

Jag har sett en hel del insändare på sista tiden, och en hel del facebook-grupper och lösa diskussioner och alla säger i princip en och samma sak, nämligen detta:

"Man behöver väl inte vara rasist bara för att man älskar sitt land?"

Nej, det är helt riktigt. Du är inte rasist för att du älskar ditt land. På det stora hela tycker jag att vi har ett himla bra land. Men här är en viktig sak att komma ihåg om kärlek: Den har en tendens att göra dig blind.

Att du älskar någon betyder inte automatiskt att han eller hon är felfri. Att du älskar någon betyder inte att han eller hon får ett fritt pass att bete sig som ett stolpskott. Att du älskar någon betyder inte att du förutsättningslöst måste acceptera alla småaktiga idiotier han eller hon sysslar med.

Samma sak gäller för att älska sitt land. Sverige är inte felfritt. Det är mycket i vårt samhälle som är käpprätt åt helvete och det är ingenting som vi kommer att lyckas fixa genom att älska Sverige precis som det är. Vi måste få kritisera även det vi älskar.

Det är inte rasistiskt att älska sitt land. Däremot är det rasistiskt att systematiskt skylla allt som du tycker är fel med samhället på invandrarpolitiken. Det är rasistiskt att säga 'Vi borde sopa rent framför egen dörr innan vi hjälper andra.' (När någon hasplar ur sig den frasen så hör jag genast 'Vi förtjänar hjälpen mer för vi är bättre än dom!') Det är rasistiskt att vilja förbjuda muslimska kvinnor att bära slöja för att 'det gör vi inte i Sverige.'

På något märkligt vis så har det nästan blivit värre att anklaga någon för att vara rasist än att faktiskt vara det. Och på samma märkliga vis så är det av någon anledning alltid dom som gastar högst om att dom minsann inte är rasister som sedan i nästa mening häver ur sig något i stil med att det minsann inte går att ha bilen stående på Bullermyren för att det bor så mycket invandrare där.

Du får gärna bedyra att du inte är rasist, men då får du ta mig fan anstränga dig lite för att bevisa det också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar